girls looking the sky on the head have virtual reality gear

Virtuelna realnost

  • Blog
  • 11. oktobra 2019.

Virtuelna realnost (VR) – paradoks modernog doba

 

Da li je to Virtualna realnost budućnost ili sadašnjost? 

Hm.

Ja bih rekao sadašnjost, mada, za neke mozda nije ni dalja buducnost.

Da li realnost moze da bude virtuelna? Kako to realnost, a virtuelna? Da li je to novi paradoks modernog doba? Kako to realnost moze da bude virtuelna, i ta reč virtuelno, sta to znaci? Da li možemo iskoristi reč mašta umesto nje?

 

Virtualna realnost ili VR je tehnološka mogućnost čoveka da steče realno, fizičko, iskustvo u svojoj glavi, uz pomoć odredjene opreme. Sama ta pomisao da možemo naučiti nešto ili biti u nekoj situaciji gde nismo prisutni stvarno fizički deluje veoma moćno, i nekako neshvatljivo. 

girl-wearing-vr-box-driving-bicycle-during-golden-hour

 

Susret sa virtuelnom realnošću

Dok se lično nisam susreo sa opremom za  VR i sam pobao to virtuelno iskustvo, nisam mogao ni da zamislim nešto tako. Bio sam upoznat teorijski, ali kada sam ušao u taj svet, i na praktičnom primeru doživeo VR, shvatio sam da slika vredi više od hiljadu reči. 

Iskustvo stečeno u toku korišćenja Virtuelne realnosti je bilo upotrebljivo i nakon skidanja opeme. 

Virtualna realnost je ustvari dizajnirana tako da simulira relnost. Vi se krećete, skačete, klečite, hvatate rukama, sve to radite u realnom svetu, u sobi, dok Vam se um nalazi na nekom Vama nepoznatom mestu,i gde izvršava određene zadatke kako bi se ivukao iz date situacije. 

Na primer, VR koriste neke jedinice specijalne policije, vojske kako bi simulirale situacije opasne po život, kao i vatrogasne jedinice za simulacije požara i spasavanja.

 

man with Virtual reality glasses in the wood

 

Kako sam iskoristio Virtuelnu realnost u dizajnu

 

Ja sam taj tehnološki napredak iskoristio tako što sam implementirao svoj dizajn u virtuelnu realnost.

To znači da, po zahtevu klijenta, ako pričamo o dizajnu enterijera, mogu da ga uvedem u njegov budući prostor, pre nego išta bude fizički napravljeno, i ne samo to, mogu da mu dozvolim da sam vrši promene u svom enterijeru u realnom vremenu. To omugućava klijentu da sagleda svaki detalj svog enterijera, i smanjuje mogućnost greške i trošenja dodatnog novca na naknadnu preradu i kupovinu drugih stvari posle izvodjenja projekta. Jedan od primera enterijera u virtuelnoj realnosti možete pogledati ovde.

Ako gledamo korisnika kome je potreban neki dizajn proizvoda, industrijski dizajn, VR tehnologija je trenutno neprevazidjena za to. 

Korisnik putem opreme dobija mogucnost totalne interakcije sa objektom  i dizajnom istog, on dobija mogućnost da se šeta oko modela, da menja veličinu odredjenih delova, boju, da pokreće taj dizajn, i to, što je najvažnije u realnom vremenu.

Možete videti jedan primer korišćenja VR-a u slučaju dizajna automobila ovde.

 

drawing of brain

 

Svemogući um
 

Sve ovo je dokaz koliko je naš um svemoguć, i koliko ustvari um upravlja telom. Odavno se postavilo pitanje šta bi čovek mogao da uradi da koristi bar polovinu svog mozga (po nekim naučnim istraživanjima čovek koristi samo 10% potencijala svog najkorisnijeg organa). Neki teoretičari nauke čak pišu o tome da bi čak mogao da pomera stvari svojim umom, bez fizičkog dodira. 

Eto, mi znamo da je Nikola Tesla u svojoj glavi pravio čitave mehanizme i strojeve, čak je uspevao i da ih pokreće tako da su  oni zapravo radili i bili stvoreni u njegovoj glavi, pre nego što su postojali u fizičkom svetu! 

Kako bi naš veliki pesnik Miroslav Mika Antić rekao, u životu treba da stremimo da otvorimo što više tih skrivenih džepova u svom mozgu, da pokušamo da oslobodimo svoj um. 

 

girl painting canvas with oil paint with VR gear on the head

 

Virtuelna realnost – usluga ili medvedja usluga?
 

Da li nam ova tehnologija to danas olakšava? 

Da li smo uz pomoć Virtualne tehnologije bliži otvaranju svog uma? Ona nam svakako dozvoljava da te, mehanizme i oblike vidimo u svojoj glavi, da ih okrećemo i pokrećemo. 

Da li je možda VR mač sa dve oštrice? Da li će nam ona olenjiti naše mozgove, i lišiti nas lepote maštanja? Sve su to pitanja na koja će nam samo veme dati odgovor.

 

Šta mislite o ovome?

 

Pišite · Komentarišite · Delite

 

Podelite sa prijateljima

  • Nina

    Uvek mi je bilo fascinantno kad cujem nekog starijeg da prokomentarise kako vise ne moze da uci, ne moze da pamti itd. Mozak je ogran koji zakrzljja kao i svaki misic koji se ne koristi. Poznajem takodje mnogo starijih ljudi koji i dan danas redovno citaju, uce, bave se interesantnim oblastima. Poenta je samo uvek se razvijati i mozak ce to ispratiti.

  • DraganS

    Velika mi je zelja da isprobam VR tehonologiju koja je poslednje generacije jer pretpostavljam da je daleko ispred onoga sto se moze testirati i iskusiti u gaming centrima kod nas npr.

Leave Your Comment Here