Zeleni Um

Zeleni Um sa Dimitrijem Davidovicem

Dimitrije Davidović za „Zeleni Um

 

Jedan mladi ali veoma uticajni online portal pod nazivom „Zeleni Um“ uradio je vrlo zanimljiv intervju sa Dimitrijem Davidovićem sa naslovom „Da li je dizajn umetnost ili je umetnost dizajn?“. Prenećemo deo intervjua ovde, ostatak teksta možete pročitati na: https://umzeleni.com/index.php/2019/02/28/dimitrije-davidovic/

 

M: Kako si došao na ideju da se baviš dizajnom?

 

D: Ja sam u suštini osoba koja je imala 4 iz likovnog u osnovnoj školi ali to me nije demotivisalo jer u suštini od malena nekako sam znao da je ideja iznad tehnike, a ideje sam uvek imao na pretek. Nakon osnovne, završio sam srednju umetničku pa i upisao dizajn industrijskih proizvoda u Beogradu. Ideja me vodila a putevi su se sami otvarali.

 

M: Kaži nam nešto više o dizajnu?

 

D: Svaki dizajn kreće od ideje i završava se realizacijom. Iz glave se ideja prenosi na papir, tu prolazi kroz mnogo faze u kojima dizajn dobija prvi oblik. Tad ideja stupa u kontakt sa ljudima, tu dobijamo prve kritike. Tek onda taj dizajn prelazi na kompjuter koji je alat za rad. Kada se finalizira ceo dizajn na kompjuteru prelazimo na njegovo stvaranje u realnom svetu. Model. Nakon modela se pravi prototip i dizajn ulazi u proizvodnju, onda taj dizajn postaje proizvod za korišćenje. Bitna stvar je da dizajn služi čoveku i olakšava svakodnevnicu, i baš zbog toga ne sme da bude subjektivan.

 

Podelite sa prijateljima