Enterijer i eksterijer

Dizajn Kuhinje – Light

Dizajn kuhinje – koncept dizajn – dizajn svetlosti

 

Svetlost je pojam koj, još uvek, izaziva divljenje, je ovde iskorišćen kao inspiracija za konceptualni dizajn kuhinje. Trenutno nećemo obraćati pažnju na funkcionalnost, koja svakako ne nedostaje, više ćemo se baviti likovnim elementima koje sam ovde pokrio. Da se podsetimo, u likovne elemente spadaju: linija, smer, valer, oblik, veličina, boja, tekstura.

Ako obratimo pažnju, možemo primetiti sve ove likovne elemente na ovom dizajnu kuhinje koje sam pokušao da predstavim kroz svetlost, i da svih osam iskoristim kroz dizajn kuhinje – kuhinje svetlosti. 

Svetlost u ovom dizajnu prožima svaki od ovih elemenata. Počinje sa linijom svetla koja daje smer kretanja pogleda korisnika, preko valera koje samo svetlo pravi u ljudskom oku i obrazuje oblik i veličinu kuhinjskih elemenata i završava sa teksturom svetla. 

Kombinacija crne, koja daje elegantnost i misterioznost svakom elementu, sa svetlosnim detaljima, koji naglašavaju odredjene detalje kuhinje, odaju korisniku osećaj magičnog. Gde je on centralna figura dešavanja. Taj kontrast daje dinamičnost celoj kuhinji, koja tera svakog ko je vidi da istraži i njen najmanji deo.

Ovo je kuhinja gde ništa nije prepušteno slučaju i gde je svaki element zasebno dizajniran, kako bi u potpunosti pokrivao potrebu korisnika.

 

Funkcionalna kuhinja

Da pogledamo ovu kuhinjnu iz aspekta funkcije. Dosta je pažnje posvećeno detaljima. Imamo ploču koja je napravljena od epoxy smole kroz koju prolazi svetlost i omogućava lakše sagledavanje onog što je na ploči, sa druge strane imamo ploču gornjeg elementa koji osvetljava drugu radnu ploču celom dužinom. Fijoke su malo uvučene, ne štrče, što znači da korisnik ne može slučajno zakačiti nogom i povrediti se. Takodje preseci fijoka osvetljeni, tako da olakšavaju kretanje korisnika kroz kuhinju u toku večeri. Radna ploča je tako napravljena da ima žljebove tako da hrana i tečnost ne mogu izaći van ploče, uz to na jednom kraju ploče se nalazi rupa za lakše bacanje otpada, koje ima lak mehanizam za pražnjenje, otvor za otpad je takodje osvetljen.

Ako Vas zanima zašto ne možete naći savršenu kuhinju za Vas i još neke stvari oko projektovanja kuhinja, to možete saznati u tekstu koj sam napisao specijalno za to. Njega možete naći ako kliknete ovde!

 

 

Kao što je sunčeva svetlost prirodna pojava, tako je prirodno da se oblik i prostor mogu opažati samo onda kad su osvetljeni. Da bi se neki predmet ili prostor uopšte vizuelno opazili (videli), oni moraju biti osvetljeni, na njih mora da padne odredjena količina svetlosti. *

*Teorija forme ( Kosta Bogdanović, Bojana Burić)

 

Podelite sa prijateljima

Pogledajte

Ostale radove

Hala za proizvodnju

Enterijer i eksterijer

Dizajn Apartmana NAR

Enterijer i eksterijer

Dizajn apartmana

Enterijer i eksterijer

Dizajn Toaleta

Enterijer i eksterijer